Shefford House

Project details

This private residence is located in the Township of Shefford and is located on the mainland of Mount Shefford. The three volumes are based on solar orientation, topography and forest cover.

The house aims for LEED silver certification. A great deal of attention is paid to the insulation and energy performance of the entire building. Local materials are widely used and made of laminated-crossed wood (CLT). The installation of the house will be able to minimize the impact on the ground.

A large elongated volume settles on the U-shaped ground floor, which houses an external central courtyard. The cantilever of the hand and the broad windows of the occupants into the heart of the forest and make the boundary between the inside and the outside imperceptible. The three-level building offers large and bright spaces thanks to its largely glazed facades to the south. Natural cross ventilation is favored by the optimal positioning of the windows.

Inside, the large hall includes a wall that runs along the main staircase. The vast kitchen overlooking the dining room is located in the easternmost volume and will be bathed in natural light in the morning and at lunchtime. The living room is in the central volume while a family room takes the end of the long cantilevered volume facing westward. Finally, the second floor includes all private rooms. There are three bedrooms, two bathrooms, a reading room and a boudoir overlooking a double-height space. These rooms are all adjacent to two large south-facing roof terraces.

The facades are coated with natural wood inserts to mark the openings.

The roofs are covered with highly reflective white membrane to prevent overheating of the roof. The two roof terraces are joined by a galvanized slat walkway that lets light pass through. A spiral staircase connecting the outdoor terraces to the ground and the roof terraces will offer the occupants a rich architectural path punctuated by natural light piercing the surrounding forest cover.

  • Project: Single Family House
  • Location: Shefford, Qc
  • Surface: 4 331 pi2 approx.
  • Budget: 1 100 000$
  • Years: 2016-2017
  • Collaborators:
  • Marco Joubert, m.arch.
  • Pascale B. Lamothe, m.arch
  • Share this project: